Muhammed Emir AKYOL / Youth Think Tank Genel Sekreteri
Yazının başlığı Gazeteci-Yazar Taha Kılınç’ın Katar’a dair yaptığı nitelendirmeye karşılık geliyor. Birçok açıdan Körfez’in aklı olan, balıkçı kasabasının ötesine geçen ihtişama, ekonomik ve siyasi güce sahip Katar’a dair seyahat rehberi ile karşınızdayız. Yönetim Kurulu Üyemiz Rıdvan Buğra ÖZDEMİR ile 2 günlük seyahatimizin satır başlarını sizlere aktaracağız. Gezi rotasında Katar olanlara ilanımızdır.
Prof. Dr. Yusuf el Karadavi’nin ve Hamas Lideri Şehir İsmail Heniyye’nin mübarek kabirlerinin yer aldığı başkent Doha’da 2 gün geçirdik. Katar 2022 Dünya Kupası’nın yapıldığı yer olarak hafızalarda yer edindi. Ancak bu ülkenin geçmişi 2022’den öncelere dayanıyor. Basra Körfezinde yer alması hasebiyle ticaret yollarının uğrak noktası olan bu ülke geçmişte Portekizliler ve İngilizlerin güç mücadelesine giriştiği bir yer olmuş. Katar, İslam beldeleri arasında önemli bir konuma sahip. Yeryüzünde bilinen doğalgaz rezervlerinin %14’üne sahip olmasının yanında petrol açısından da zengin bir ülke. Bununla birlikte siyasi açıdan da itibarlı bir konuma ve Müslümanlar arasında söz hakkına sahip bir yer. Kurdukları Al-Jazeera (El-Cezire) basın organıyla İslam davasını, Filistin ve Gazze meselesini ekranlara taşıyorlar. Biz oradayken katil İsrail Gazze’ye bombardıman başlatmıştı ve El-Cezire son dakika gelişmesi olarak gelişmeleri paylaştı ve zulmü gözler önüne serdi. Gazze meselesi Müslüman ülkelerin kaçında bu hassasiyeti koruyor, tartışılır. Ülkenin nüfusu yaklaşık 2.6 milyon. Nüfus ağırlıklı olarak Doha’da yaşıyor. Bu nüfusun yalnızca %8’i Katar vatandaşı. Ülkede Asyalı çok sayıda göçmen var. Biz sektörler ve iş kollarına göre sosyolojik analiz yapacak kadar deneyim edindik. Taksi kullandığınızda Pakistan, Hindistan, Nepal ve Bangladeş gibi ülkelerden insanlar hizmet sunuyor. Otel ve yeme içme alanında ise Güney Asya’dan insanlara denk geldik. Filipinler, Endonezya gibi ülkelerden çokça insan var. Ülkedeki Katar vatandaşlarına da alışveriş merkezlerinde müşteri pozisyonunda denk geldik. Afrikalılar ise havalimanında, güvenlik, bagaj sorumlusu gibi alanlarda çalışıyorlar. Oldukça kompleks bir demografi söz konusu.
Ülkeye dair genel bilgiler ve tanıtımın ardından gezginlere önerilerimize geçebiliriz. Doha’ya Pegasus’un günde 2 seferi var. Uçuş 4 saat 10 dakika kadar sürüyor. Kampanya dönemleri dışında gidiş geliş 8000-9000 TL bandında fiyatlar söz konusu. Planlamayı önceden yaparsanız daha da uyguna mal edilebilir.
Doha’ya indikten sonra havalimanından şehre metro ya da taksi kullanabilirsiniz. Karwa havalimanı içerisinden merkeze geçmek için kullanabileceğiniz bir taksi uygulaması. Şehirde Uber de var. Şehirden havalimanına giderken Uber de bir seçenek olabilir ancak havalimanından şehre giderken yalnızca Karwa var. Karwa araçları Uber’e göre lüks ve biraz daha maliyetli. Bu sebeple gezi süresince Uber kullanmanızı tavsiye edebilirim. Biz 2 gün boyunca tüm seyahatleri Uber ile yaptık, totalde 8-10 biniş gerçekleştirdik. Fiyatlar Türkiye’den uygun. 30 kilometrelik bir seyahat 25 Katar Riyali (260 TL) bandında. Makul ücret. Tabi metro ağı da gelişmiş, o da tercih edilebilir.
Konaklama yerleri ise her bütçeye hitap eden cinsten. Ramada, Wonder Palace, Al Liwan Suits gibi oteller makul ücretler sunuyor. Geceliği 800-1000 TL arasında değişen ücretler var. Booking’den detaylara bakılabilir. Bununla birlikte şehrin kalbi Souq Waqif’e yakınlığıyla Ramada öne çıkıyor. Tercih edebilirsiniz.
Konaklama ve taksi ücretleri ülkemize nazaran uygun. Onun dışındaki harcama kalemleri benzer ya da daha pahalı. Özellikle giyim ve yeme içme alanlarında neredeyse birebir örtüşme var. Teknolojik aygıtlardan da PlayStation ücreti makul. Onun dışındaki ürünleri satın almak pek kârlı değil. Alışveriş severlere duyuralım.
Gelelim gezilecek yerlere. Tabi Katar dendiğinde akla gelen ilk yer Souq Waqif. Çok sayıda yerel dükkan, restoran, kafe yan yana sıralanmış. Geniş bir alan. Muhakkak uğranmalı. Hediyelik eşya almanız için de çokça seçenek var. Saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacağınız bir çarşı. Bununla birlikte sıcağı hesap etmek gerek. Mümkünse akşam saatlerinde, güneş etkisini yitirdiğinde gezilmeli.

Görsel 1: Souq Waqif’de Gece Yarısı: Sakinlik Bu Saatler Başlıyor
Souq Waqif’e yakın 2 müzeyle devam edelim. İlki Katar Ulusal Müzesi. Burada Katar’ın geçmişi etkileyici bir mimariye sahip bina içerisinde sunuluyor. Petrole dair gösterimler, sondaj cihazlarının ilkel versiyonları ve lokal kültürel öğelerle karşılaşıyorsunuz. Giriş ücreti 50 Katar Riyali, öğrenciyseniz 25’e düşüyor. Eğer 18 Mayıs tarihinde Katar’da bulunursanız müze günü vasıtasıyla ücretsiz şekilde giriş yapabilirsiniz.

Görsel 2: Katar Ulusal Müzesi: Etkileyici Bir Mimari Örneği
Ulusal Müze sonrasında 3-4 dakikalık bir taksi yolculuğuyla İslam Eserleri Müzesine ulaşabilirsiniz. Körfeze sıfır yapılan ve mimari yapısı itibariyle dikkat çeken bu bina içerisinde farklı dönemlerden İslam Eserleri yer alıyor. 5 katlı bir yapı, içerisi ayrı dışarısı ayrı güzel. Muazzam fotoğraflar yakalayacağınızı garanti edebiliriz. Ücretler Ulusal Müzeyle eş değer. 18 Mayıs detayını tekrar hatırlatayım.

Görsel 3: Katar İslam Eserleri Müzesi: Muazzam Fotoğraflar Mümkün
Buradan çıktıktan sonra kısa bir taksi yolculuğuyla Mina District’e geçebilirsiniz. Öğlen sıcağında gitmemenizi tavsiye ederim. Old Doha Port yakınan konumlandırılmış bu alanda renkli binalar ve dükkanlar var. Körfezin kıyısında, nem ve güneş sizi sarsabilir. O sebeple akşama yakın saatler ideal. Burada da restoran, kafe, hediyelik eşya satan dükkanlar var. Sakin ve güzel bir yer.

Görsel 4: Mina District’te Balık Pazarı
Bu mekanlar merkeze oldukça yakın. Bunun dışında Pearl Island, Qanat Quarter, Katara Cultural Village gibi alanlara mutlaka gidilmeli. Taksi ile 10-12 dakikada ulaşabilirsiniz. Şehirde trafik sorunu yok, yollar hayli geniş. Pearl Island ve Qanat Quarter Venedik’e benzetilmiş alanlar. Açılan kanallarda tekne turu yapılıyor, adanın etrafı kafe dolu. Oldukça sessiz, sakin bir yer. Listeye eklenebilir. Cultural Village ise sonradan oluşturulmuş bir alan. İçerisinde açık hava tiyatrosu, sergi alanlar, cami ve alışveriş için dükkanlar var. Alan içerisinde 21 High Street ise son derece ilgi çekici. Burada yere konumlandırılmış klimalar aracılığıyla günün her saatinde 21 derecelik bir sıcaklık var. Gündüz vakti dışarıda kalırsanız önerimiz olsun, o caddeyi bulun: Son önerimiz ise Corniche. Hilal şeklinde 7 kilometrelik bir sahil şeridi. Bu alanda bilhassa akşamları muazzam fotoğraflar çekebilirsiniz. Hava iyiyse belirli bir bölümünden Souq Waqif’e yürünebilir. Alanda tekne turları mevcut. Bununla birlikte elektrikli scooter ve bisiklet de kiralanabiliyor.

Görsel 5: Venedik mi? Hayır 🙂 Pearl Island’dan Bir Kesit

Görsel 6: Pearl Island’dan Gece Görüşü: Muazzam

Görsel 7: 21 High Street: Gölgelerin Kime Ait Olduğunu Tahmin Etmek Güç Değil

Görsel 8: Corniche Akşamları
Doha’dan bahis açıp alışveriş merkezlerine değinmemek olmaz. Adım başı avm var desek yanılmayız. Gündüz sıcağında serin bir mekan arıyorsanız 2 önerimiz var: İlki Vendome Mall. Katar’ın en büyük, Orta Doğu’nun 3. büyük avm’si. Devasa. Oldukça serin ve çokça seçenek var. İkinci önerimiz ise şehrin biraz daha dışında kalan Doha Festival City. İkisi de çok büyük. Aradıklarınıza rahatlıkla erişebilirsiniz. Bununla birlikte içerisinde yer alan Monoprix parakende zinciri yiyecek içecek ve atıştırmalık ihtiyaçlarınıza hitap edebilir.

Görsel 9: Vendome Mall: Birçok Anadolu Şehrinden Büyük Bir Alan
Yazının okunabilirliğini zorlaştırmamak adına burada nokta koyalım. Katar’a dair önerilerimiz özetle şu şekilde:
- Yaz ayları sıcaklık açısından riskli, bahar aylarını tercih edin.
- Yeme içme noktasında seçenek bol. Pizzadan shawarmaya her şey var. Fiyatlar ülkemizle özdeş.
- Visit Qatar uygulamasını muhakkak indirin, içerisinde öneriler ve indirimler var.
- Uber ya da metro tercih edin.
- Souq Waqif sokaklarında kaybolun, terlerseniz buz gibi bir limonata ya da dondurma işlevsel olabilir.
- Müzeler olmazsa olmaz, ziyaret edin.
- Ekonomik durumunuz el veriyorsa Sea Land / İç Deniz’de safari yapın. Fiyatlar yarım gün için 80-100 Dolar bandında. Biraz maliyetli.
- Corniche’de gece fotoğrafı olmazsa olmaz.
- Pearl Island’da tekne turu makul. 10 kişilik turlar 200 Katar Riyali tutuyor.

Görsel 10: Rotaya Can Verenler 🙂 Bir sonraki rotada görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın.